Η «Ημέρα της Ρωσίας στον κόσμο» θα γιορταστεί με μουσική

Η «Ημέρα της Ρωσίας στον κόσμο» θα γιορταστεί με μουσική

Η «Ημέρα της Ρωσίας στον κόσμο» θα γιορταστεί με μουσική

Με πολλή μουσική θα γιορταστούν τα 25 χρόνια της Ρωσίας σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Πεκίνο, Ρίο, και σε πολλές άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο.

Στα πλαίσια του διεθνούς πολιτιστικού προγράμματος «Ημέρα της Ρωσίας στον κόσμο – Russian Day» που θα εορταστεί στις 12 Ιουνίου και είναι αφιερωμένη στα 25 χρόνια από την Ημέρα Διακήρυξης της κρατικής κυριαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, θα πραγματοποιηθούν μεγάλες εκδηλώσεις σε αίθουσες συναυλιών της Νέας Υόρκης, του Παρισιού, της Ιερουσαλήμ, του Ρίο Ντε Τζανέιρο και του Πεκίνου. Την ημέρα αυτή θα πραγματοποιηθούν συναυλίες από πέντε ορχήστρες θρησκευτικής μουσικής, από χορωδίες και μουσικά σύνολα κλασσικής μουσικής, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα.

Οι συναυλίες γνωστών μουσικών συνόλων θα γίνουν την 12η Ιουνίου σε διάφορα σημεία του πλανήτη. Η αρχή θα γίνει από το Πεκίνο, όπου στο Εθνικό Κέντρο Μουσικής θα εμφανιστεί η ακαδημαϊκή Καπέλα της Αγίας Πετρούπολης υπό τη διεύθυνση του Αλεξάντρ Τσερνουσένκο. Όπως ανέφερε ο δημιουργός και σκηνοθέτης του προγράμματος, Γιούρι Λάπτιεφ, «η ίδια η κινεζική πλευρά ζήτησε την εμφάνιση της χορωδίας που εκτελεί πολυφωνικές μουσικές συνθέσεις, γεγονός ιδιαίτερα ευχάριστο, καθώς εκεί την γνωρίζουν και την αγαπούν». Στη διάρκειά της θα ακουστούν η τραγουδιστική φαντασία «Καμαρίνσκαγια» του Μιχαήλ Γκλίνκα, το «Ισπανικό καπρίτσιο» του Νικολάι Ρίμσκι, οι καντάτες «Μόσχα» του Πιοτρ Τσαϊκόφσκι και «Αλεξάντρ Νέφσκι» του Σεργκέι Προκόπιεφ. Επίσης, κάποιος από τους τηλεοπτικούς σταθμούς θα φροντίσει να μεταδοθεί η συναυλία σε ολόκληρη την Κίνα.

Ύστερα, θα δοθεί συναυλία της Κρατικής ακαδημαϊκής ρωσικής λαϊκής χορωδίας Μ.Ε. Πιάτνιτσκι στην Ιερουσαλήμ. Θα ακολουθήσει στην αίθουσα Γκαβό στο Παρίσι η εμφάνιση της Κρατικής ακαδημαϊκής ρωσικής χορωδίας Α.Β. Σβέσνικοφ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της χορωδίας, Εβγκένι Βολκόφ, ανέφερε ότι «στο πρόγραμμα θα συμπεριληφθούν πολλά τραγούδια του πρώτου ρωσικού μεταναστευτικού κύματος. Εκείνα, τα οποία ακούγονταν στο Παρίσι στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν εκεί μεγαλουργούσαν ο Φιόντορ Σαλιάπιν, Αλεξάντρ Βερτίνσκι και ρωσικές χορωδίες». Επίσης, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα του φημισμένου τραγουδιού Le Chant des partisans σε διασκευή του συνθέτη Αράμ Χατσατουριάν.

Μετά το πέρας της συναυλίας στο Παρίσι, θα ξεκινήσει την εμφάνισή της στο Δημοτικό θέατρο του Ρίο Ντε Τζανέιρο η ορχήστρα «Σολίστες της Αγίας Πετρούπολης», η οποία θα εκτελέσει έργα του Αντόνιο Βιβάλντι, το κονσέρτο για πιάνο αρ. 17 του Μότσαρτ, τη Σερενάτα για έγχορδα του Τσαϊκόφσκι και μια σουίτα του Γκριγκ.

Η Ημέρα της Ρωσίας στον κόσμο θα ολοκληρωθεί στη Νέα Υόρκη, στη σκηνή του Κάρνεγκι Χολ. Η ακαδημαϊκή συμφωνική ορχήστρα της Φιλαρμονικής της Αγίας Πετρούπολης θα ερμηνεύσει εκεί την 4η Συμφωνία του Τσαϊκόφσκι και την 5η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς.

Όπως τόνισαν οι διοργανωτές, τα επόμενα χρόνια οι εκδηλώσεις προγραμματίζεται να συμπεριλάβουν και άλλες πρωτεύουσες του κόσμου, καθώς και άλλες τέχνες. Το επόμενο έτος η Ημέρα της Ρωσίας στον κόσμο αναμένεται να διεξαχθεί επίσης στο Λονδίνο, τη Βιέννη, το Βερολίνο και το Σαν Πάολο, ενώ στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα συμπεριληφθούν παραστάσεις θεάτρου και μπαλέτου, όπως και εκθέσεις.