Η Κυριακή της Συγχώρεσης - της Τυρίνης και η παράδοση της «Μάσλενιτσα»

Η Κυριακή της Συγχώρεσης - της Τυρίνης και η παράδοση της «Μάσλενιτσα»

Κυριακή της Συγχώρεσης - η τελευταία Κυριακή πριν τη Σαρακοστή, ή έβδομη Κυριακή πριν από το Πάσχα. Την ημέρα αυτή στις Ορθόδοξες Εκκλησίες στη διάρκεια της Λειτουργίας διαβάζεται το Ευαγγέλιο και η επί του Όρους Ομιλία, η οποία αναφέρεται στην συγχώρεση από τον πλησίον μας, χωρίς την οποία δεν θα μπορούμε να λάβουμε τη συγχώρεση των αμαρτιών από τον Ουράνιου Πατέρα. Σύμφωνα με αυτά, οι Χριστιανοί έχουν το ευσεβές έθιμο να ζητούν εκείνη την ημέρα από τους διπλανούς τους συγχώρεση για τις αδικίες και τις αμαρτίες που έχουν πράξει, λαμβάνοντας μέτρα για να συμφιλιωθούν με τους αντιπάλους τους. Αυτό είναι το πρώτο βήμα για την Σαρακοστή. Ως εκ τούτου, αυτή η Κυριακή ονομάζεται Κυριακή της Συγχώρεσης (Κυριακή της Τυρινής).
Σύμφωνα με την παράδοση στη Ρωσία με την Κυριακή της Συγχώρεσης τελειώνει και η εβδομάδα της «Μάσλενιτσα» (της Αποκριάς). Ο αποχαιρετισμός του Χειμώνα σε όλη τη χώρα συνοδεύεται από Λαϊκά πανηγύρια με χορούς, τραγούδια, διαγωνισμούς, παιχνίδια και φαγητό, όπου τον πρωταγωνιστικό ρόλο τον έχουν τα «μπλινί» (οι κρέπες) που συμβολίζουν τον ήλιο, φτιάχνονται με παραδοσιακές συνταγές και σερβίρονται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους: και γλυκές, με διάφορα φρούτα του δάσους, γλυκά του κουταλιού, μέλι και αλμύρες, με σολομό, μπρικ και χαβιάρι…
Έτσι, χιλιάδες Μοσχοβίτες συμμετείχαν στην γιορτή στο Γκόρκι Παρκ της πρωτεύουσας με διασκέδαση, διαγωνισμούς, παιχνίδια και τραγούδια. Οι περισσότεροι όμως από τους επισκέπτες του πάρκου είχαν συγκεντρώθηκαν γύρω από μια τεράστια στήλη ύψους επτά μέτρων. Όλους, που μπόρεσαν και σκαρφάλωσαν μέχρι την κορυφή της στήλη, τους περίμεναν δώρα-εκπλήξεις. Στην Αγία Πετρούπολη, μέσα στον Καλοκαιρινό Κήπο, χιλιάδες κάτοικοι της συμπρωτεύουσας έκαναν βόλτες με έλκηθρα και έπαιζαν σε μεγάλες παγοτσουλήθρες. Με δικό τους, ξεχωριστό τρόπο στο Τιουμέν της Σιβηρίας γιόρτασαν τον αποχαιρετισμό του Χειμώνα οι τοπικοί χειμερινοί κολυμβητές - οι «μόρζι». Μετά από τους παραδοσιακούς χορούς βούτηξαν μέσα σε τρύπες που είχαν προετοιμάσει στον παγωμένο ποταμό. Οι εορτασμοί κορυφώθηκαν με το κάψιμο των ομοιωμάτων της Μάσλενιτσα. Παρόλο που η παράδοση είναι αρχαία και δεν έχει σχέση με τις χριστιανικές παραδόσεις, πιστεύεται ότι μετά από αυτό το τελετουργικό ο Χειμώνας παραχωρεί τα δικαιώματά του στην Άνοιξη.