«Το Γκρούνβαλντ μας» - VI Διεθνές Φεστιβάλ μεσαιωνικού πολιτισμού στη Λευκορωσία

«Το Γκρούνβαλντ μας» - VI Διεθνές Φεστιβάλ μεσαιωνικού πολιτισμού στη Λευκορωσία

19-20 Ιουλίου 2014 στη Λευκορωσία θα διεξαχθεί VI Διεθνές Φεστιβάλ μεσαιωνικού πολιτισμού και μουσικής «Το Γκρούνβαλντ μας».

Η κύρια εκδήλωση θα αναπαρασταίνει τη Μάχη του Γκρούνβαλντ που είναι γνωστή και με τα τρία της ονόματα - ως Μάχη του Τάννενμπεργκ, Γκρούνβαλντ ή Ζαλγκίρις.

Στην αναπαράσταση θα συμμετέχουν τα ιστορικά σωματεία της Λευκορωσίας, Ρωσίας, Ουκρανίας και Πολωνίας, με πυροβολικό, πολιορκητικές μηχανές και πυροτεχνήματα. Σύμφωνα με τη δήλωση των διοργανωτών, φέτος θα πραγματοποιηθεί και το μεγάλο τουρνουά ιππασίας των ιπποτών.

Εντός δύο ημερών μπροστά στους θεατές θα ξεδιπλώνονται ομαδικές μάχες των ιπποτών, αγώνες τοξοβολίας και αλαβάρδας (υπό μορφή τουρνουά), καθώς και fire show, θεατρικές παραστάσεις και μεσαιωνικά ατραξιόν. Σε δυο σκηνές θα πραγματοποιηθούν rock και folk συναυλίες με θέμα «Το συμπόσιο μετά τη μάχη», στις οποίες θα συμμετέχουν συνολικά πάνω από 25 μουσικά γκρουπ. Η Μεγάλη σκηνή θα είναι ανοικτή από 18:00 έως 02:00.

Εκτός από αυτό, θα δημιουργηθεί μια πόλη με τις μεσαιωνικές τέχνες και θα στηθεί στρατόπεδο που θα αποτελείται πάνω από 80 σκηνές.

Όλοι οι επισκέπτες του Φεστιβάλ θα έχουν τη δυνατότητα να μάθουν σκοποβολή με τόξο ή με βαλλίστρα, να παρακολουθήσουν τα εργαστήρια της ιστορικής ξιφασκίας, να δοκιμάσουν πανοπλίες των ιπποτών και να λάβουν μέρος σε Σκωτσέζικα γλέντια.

Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ τόνισαν, ότι ο σκοπός της εκδήλωσης είναι να προσελκύσει την προσοχή και το σεβασμό του ευρείου κοινού στην ιστορία της Λευκορωσίας, η οποία αρχίζει πολύ νωρίτερα από το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο (2ο Παγκόσμιο πόλεμο), όπως ιδεολογικά υποτίθεται.

Το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην επέτειο της Μάχης του Γκρούνβαλντ, η οποία έγινε στις 15 Ιούλιου του 1410, όταν ο συμμαχικός στρατός του Πολωνικού Βασιλείου και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας νίκησε τους Τεύτονες.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι η επέτειος της μάχης γιορτάζεται στην Πολωνία ως μια γιορτή εθνικής σημασίας και στη Λευκορωσία το Φεστιβάλ «Το Γκρούνβαλντ μας» αποτελεί μια από τις μεγαλύτερης θεματικές εκδηλώσεις της χώρας, η οποία φέτος θα διεξαχθεί στο μουσειακό συγκρότημα «Ντουντούτκι». 

Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί 19 Ιουλίου 2014, στις 10:30.