Στον Μπορίς Μουζενίδη απονεμήθηκε ειδική τιμητική διάκριση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Στον Μπορίς Μουζενίδη απονεμήθηκε ειδική τιμητική διάκριση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Χθες, στις 11 Ιουνίου 2014, το Γενικό Προξενείο της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε επίσημη εκδήλωση αφιερωμένη στην Εθνική γιορτή του Ρωσικού λαού - την Ημέρα της Ρωσίας, η οποία γιορτάζεται 12 Ιουνίου.

Η βραδιά διεξάχθηκε στο ξενοδοχείο «Makedonia Palace».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι εκπρόσωποι του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη και των πανεπιστημίων του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ, καθώς και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των τοπικών και περιφερειακών αρχών, κληρικών, μέσων μαζικής ενημέρωσης και της Ρωσικής διασποράς της πόλης.

Μετά από την εκτέλεση των Εθνικών Ύμνων της Ρωσίας και της Ελλάδας, στο βήμα βγήκε ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη Alexey Popov, ο οποίος τόνισε στην ομιλία του τη σημασία της Ημέρας της Ρωσίας για όλους τους πολίτες της Ρωσίας και των συμπατριωτών της που ζουν στο εξωτερικό. Ο Ρώσος Πρόξενος αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη των ρώσο-ελληνικών σχέσεων και στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε σε αυτό το έργο η Βόρεια Ελλάδα, το πολιτικό και το επιχειρηματικό της κόσμο που είχε πάντα μια πρακτική προσέγγιση των προβλημάτων και την επιχειρηματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Πρόξενος της Ρωσίας στη Θεσσαλονίκη επισήμανε την σημαντική και, εξίσου, επίκαιρη πρωτοβουλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και του Προέδρου του Ομίλου Μουζενίδη, Μπορίς Μουζενίδη, σχετικά  με την δωρεάν εκμάθηση της Ρωσικής γλώσσας  που πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά στις εγκαταστάσεις του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν ο Alexey Popov παρέλαβε από τον πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο το αργυρό στεφάνι  του ΑΠΘ, ως δείγμα ευγνωμοσύνης για την εξαιρετική συμβολή του στην  προώθηση των ελληνορωσικών πανεπιστημιακών σχέσεων. Εδώ αξίζει να σημειωθεί, ότι χάρη στον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας έχει εξασφαλιστεί για τη Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ μια μικρή αλλά πολύτιμη βιβλιοθήκη διδακτικών βιβλίων για τη Ρωσική γλώσσα.

Εκτός από αυτό, ειδική  αναμνηστική διάκριση με την κεφαλή του Αριστοτέλη απένειμε ο καθηγητής  Γιάννης Καζάζης προς τον Μπορίς Μουζενίδη για την αποφασιστική του  συμβολή στην πρώτη εκπαιδευτική εκδρομή στη Ρωσία των φοιτητών Ρωσικής γλώσσας του ΑΠΘ.

Μετά από το επίσημο μέρος της γιορτινής βραδιάς ακολούθησε μπουφέ, ενώ οι καλεσμένοι μπορούσαν να δουν την έκθεση αφιερωμένη στην 700ης επετείου από τη γέννηση του μεγάλου Ρώσου Αγίου - του Αγίου  Σεργίου του Ράντονεζ, τη ζωή του οποίου ο Alexey Popov εξιστόρησε κατά την ομιλία του.