Τα πιο δημοφιλή μνημεία της Λευκορωσίας κατά του έτους 2013

Τα πιο δημοφιλή μνημεία της Λευκορωσίας κατά του έτους 2013

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το Κάστρο Νεσβίζσκιϊ, το Φρούριο Μπρεστ  και το παλάτι των Ρουμιάντσεβ-Πασκέβιτς στην πόλη Γκόμελ, αποτελούν τα τρία πιο δημοφιλή ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία της Λευκορωσίας κατά του έτους 2013.

Σήμερα στη Λευκορωσία λειτουργούν συνολικά 162 μουσεία διαφορετικού προφίλ - από ιστορικά και πολυθεματικά  μέχρι τα μουσεία τέχνης, λογοτεχνίας και βιομηχανίας, τα οποία πέρυσι επισκέφτηκαν  5,7 εκατομμύρια άτομα .

Το μεγαλύτερο αριθμό των επισκεπτών (395.000 άτομα) είχε το Εθνικό Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο-Πάρκο «Νεσβίζ». Το Κάστρο Νεσβίζσκιϊ αποτελεί την πρώην κατοικία του Δούκα Radziwill. Το αρχιτεκτονικό συγκρότημα συμπεριλαμβάνει το ανάκτορο και το κάστρο που είναι τοποθετημένα στο βορειοανατολικό τμήμα της πόλης Νεσβίζα της περιφέρειας Μινσκ.

Τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της δημοτικότητας πήρε το μνημειακό συγκρότημα της πόλης Μπρεστ (με 355.000 επισκέψεις). Πρόκειται για το ξακουστό Φρούριο Μπρεστ, σύμβολο ακλόνητης αντίστασης σοβιετικού λαού κατά τη διάρκεια του Β` Παγκοσμίου πολέμου, καθώς 309.000 άτομα επισκέφτηκαν το παλάτι των Ρουμιάντσεβ-Πακέβιτς που βρίσκεται στην πόλη Γκόμελ.

Μετά από αυτά τα τρία μνημεία ακολουθεί το Κάστρο Μίρσκιϊ (275.500 άτομα), το οποίο αποτελεί φρούριο και φεουδαρχικό αρχοντικό που βρίσκεται στην κωμόπολη Μίρ της περιφέρειας Γρόντνο και είναι αναγνωρισμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (2000).

Εξίσου σημαντικό αριθμό επισκεπτών είχε το Εθνικό Ιστορικό και Πολιτιστικό Μουσείο-Πάρκο στο Πόλοτσκ (226.000 επισκέψεις), καθώς και το Κρατικό μνημειακό συγκρότημα στο χωριό Χατίν, το οποίο καταστράφηκε 22 Μαρτίου 1943 από τιμωρητικές βοηθητικές μονάδες της ασφάλειας, πολιτσάι (με περίπου 205.000 άτομα) και το Κρατικό Μουσείο του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου της Λευκορωσίας (σχεδόν 202.000 επισκέπτες).