Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

15 Μαΐου 2014 το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (Κ.Ε.Π.) στη Μόσχα πραγματοποίησε στον Οίκο Εθνοτήτων, το οποίο βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, επίσημη εκδήλωση, αφιερωμένη στην ημέρα μνήμης της γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. 

 Το πρόγραμμα της πολυεπίπεδης εκδήλωσης περιλάμβανε:

-              προβολή του ιστορικού δράματος του Ελία Καζάν «Αμέρικα, Αμέρικα» (1963), μεταφρασμένο στη ρωσική γλωσσά, το οποίο βασίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του σκηνοθέτη - «Το Χαμόγελο της Ανατολής»,

-              σύντομη ιστορική επισκόπηση από την αρχαιότητα έως τους νεότερους χρόνους (VIII αι. π.Χ. -1923 μ.Χ.), συμπεριλαμβάνοντας και τα θέματα της γενοκτονίας του χριστιανικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1908-1923), καθώς και την ιστορία του Έλληνο-τουρκικού πόλεμου 1919-1923 (Μικρασιατική Καταστροφή),

-              προβολή ελληνικού ντοκιμαντέρ «Η γενοκτονία των Ποντίων» - επίσης, μεταφρασμένου στη ρωσική γλωσσά.

Η  διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού πολιτισμού στη Μόσχα - η Δώρα Γιαννίτση - επεσήμανε στην εισαγωγική της ομιλία ότι η διατήρηση και ο σεβασμός της ιστορικής μνήμης αποτελούν σημαντικό παράγοντα για τη βιωσιμότητα κοινωνιών και εθνών (όπως μεμονωμένα, έτσι και στο σύνολό τους), εξασφαλίζοντας το πολιτιστικό κληροδότημα και τη συνέχεια της παράδοσης , καθώς και την αρμονική ύπαρξη και συνύπαρξη εθνών - στα πλαίσια κρατικών δομών που διέπονται από το κράτος δικαίου.

Εκτός από αυτό, η Δ. Γιαννίτση τόνισε, ότι ο σεβασμός, η δικαίωση της ιστορικής μνήμης και η αποκατάσταση της ηθικής τάξης πραγμάτων δεν πρέπει να είναι επιλεκτικές έννοιες, αλλά καθολικές. Παρ΄όλα αυτά, δυστυχώς, έως σήμερα εκκρεμεί η αναγνώριση της γενοκτονίας του ελληνικού και, γενικά, του χριστιανικού πληθυσμού του Πόντου, της Μικράς Ασίας και της ενδοχώρας της Ανατολίας, από τη διεθνή κοινότητα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με καλλιτεχνικό πρόγραμμα - με την ερμηνεία τραγουδιών για την πολύπαθη Κιλικία, όπου βρήκαν μαρτυρικό θάνατο Αρμένιοι της Οθωμανικής Τουρκίας, από την αρμενικής καταγωγής διακεκριμένη Ρωσική τραγουδίστρια και ποιήτρια Μαρλένα Μος, καθώς και των δημοτικών τραγουδιών για τον αλησμόνητο Πόντο - από τον  Έλληνα μουσικό Γιάννη Κωφόπουλο.