Πολιτιστικά Όσκαρ: Δύο Ρώσικα πρότζεκτ κέρδισαν το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Πολιτιστικά Όσκαρ: Δύο Ρώσικα πρότζεκτ κέρδισαν το βραβείο πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra

Συμφώνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου πολιτισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας, δύο Ρώσικα πρότζεκτ κέρδισαν το βραβείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς Europa Nostra.

Τα  δυο πρότζεκτ που τιμήθηκαν από την Europa Nostra είναι:  

1)  το θεμελιώδες τετράτομο έργο του επιστημονικού συνεργάτη του Κρατικού Ινστιτούτου Τέχνης - Dr.  Armen Kazarian - «Η εκκλησιαστική αρχιτεκτονική της Υπερκαυκασίας του VII αιώνα: σχηματισμός και ανάπτυξη της παράδοσης»

και

2)  το έργο της αποκατάστασης  των Δωματίων διακοσμημένων με αχάτη που βρίσκονται στο Κρατικό Μουσείο «Τσάρσκογιε Σελό».

Τα μοναδικά Δωμάτια από αχάτες είναι ένα από τα πολύτιμα κοσμήματα  του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος του Τσάρσκογιε Σελό (πρώην εξοχική κατοικία των τσάρων στην πόλη Πούσκιν), οι οποίες κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου πόλεμου υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Παρόλου αυτά, η διακόσμηση τους διατηρήθηκε  σχεδόν αναλλοίωτη.

Τα Δωμάτια, δημιουργημένα το 1780 από τον Σκωτσέζο Charles Cameron και αναγνωρίστηκαν ως «ένα από τα πιο κομψά εσωτερικά της Ευρώπης του XVIII αιώνα». Αποτελούσαν ιδιωτικά δωμάτια της Ρωσικής αυτοκράτειρας Αικατερίνης Β. Ο χώρος των Δωματίων διακοσμημένων με αχάτη άνοιξε για το κοινό το Σεπτέμβριο του 2013 - μετά από τρία χρόνια της  αποκατάστασης.

Κατά τη διάρκεια εργασιών, οι ειδικοί του εργαστηρίου κεχριμπαριού του Τσάρσκογιε Σελό απέφυγαν την κοινή πρακτική, διαδεδομένη στη Ρωσία για την αποκατάσταση των χαμένων θραυσμάτων, προτιμώντας την μέθοδο που υιοθετήθηκε στην σημερινή Ευρώπη, η οποία βασίζεται στη διατήρηση και επαναφορά των γνήσιων τεμαχίων, ελαχιστοποιώντας την παρέμβαση στα ιστορικά υλικά του μνημείου.

«Οι εργασίες για μια μεγάλης κλίμακας αποκατάσταση στο Τσάρσκογιε Σελό προσέλκυσε την προσοχή των ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, ο οποίοι σημείωσαν την υψηλή ποιότητα των εργασιών, καθώς και την επιστημονική προσέγγιση και τίμησαν το πρότζεκτ με το βραβείο στην παραδοσιακά πιο εκτενή κατηγορία «Διατήρηση κληρονομίας»,  - τόνισαν οι εκπρόσωποι του Μουσείου.

Η τελετή απονομής των νικητών θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη, στα πλαίσια του ετησίου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου πολιτιστικής κληρονομιάς.

5 Μαΐου 2014 ο Πρόεδρος της Europa Nostra - παγκοσμίας φήμης τενόρος Placido Domingo και η Ανδρούλλα Βασιλείου - ευρωπαία επίτροπος,αρμόδια για θέματα Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, θα απονέμουν στους νικητές τα έπαθλα και τα βραβεία.