Ο περασμένος Δεκέμβριος στη Ρωσία, ήταν από τους πιο θερμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των μετεωρολογικών παρακολουθήσεων

Ο περασμένος Δεκέμβριος στη Ρωσία, ήταν από τους πιο θερμούς που έχουν καταγραφεί στην ιστορία των μετεωρολογικών παρακολουθήσεων

Σύμφωνα με το Υδρομετεωρολογικό κέντρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η μέση θερμοκρασία του περασμένου Δεκεμβρίου υπερέβη το πρότυπο περισσότερο από 4 βαθμούς.  Συνολικά, το 2013, ξεκινώντας από το 1891, κατέλαβε την έκτη θέση μεταξύ των  θερμότερων ετών στη Ρωσία.

Η μέση ετήσια θερμοκρασία κατά τη διάρκεια του 2013 ήταν αισθητά θερμότερη από τη κανονική - για 2 βαθμούς και πάνω - στις εξής περιοχές της Ρωσίας: στον νομό Πριβόλζσκιϊ, στην Εβένκια και σε ορισμένες παράκτιες περιοχές της Καμτσάτκα και του Χαμπάροβσκ, καθώς και στο βόρειο τμήμα της ευρωπαϊκής επικράτειας - στην Καρελία, στην περιοχή του Μούρμανσκ, στη Νόβαγια Ζεμλιά, στα αρχιπελάγη και νησιά του Αρκτικού Ωκεανού, γνωστό και ως Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό.

Στη ρωσική Αρκτική οι ανωμαλίες της μέσης ετήσιας θερμοκρασίας υπερέβαιναν 3 βαθμούς.  

«Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί έδειξαν ότι η μέση θερμοκρασία του Βορείου ημισφαιρίου της Γης το 2013 θα είναι πάνω από την κανονική κατά 0,7 βαθμούς. Έτσι, όπως είχε αρχικά υποτεθεί, το 2013 μπήκε στην  ιστορία ως τρίτο-τέταρτο θερμότερο έτος από την έναρξη των τακτικών μετεωρολογικών παρατηρήσεων - δηλαδή από το 1891», - αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υδρομετεωρολογικού κέντρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο τι αφορά τη Μόσχα, ο Δεκέμβριος του 2013 κατατάσσεται στους δέκα θερμότερους Δεκεμβρίους μήνες με τη μέση θερμοκρασία που αγγίζει 1,7 βαθμούς κάτω από το μηδέν, η οποία είναι για 4,4 βαθμούς πάνω από το φυσιολογικό όριο.

Ωστόσο, ο θερμότερος Δεκέμβριος στην ιστορία της πρωτεύουσας της Ρωσίας μέχρι στιγμή παραμένει ο Δεκέμβριος του 2006 με μέση θερμοκρασία 1,2 βαθμούς Κελσίου.