«Χαρά της Ευρώπης»

«Χαρά της Ευρώπης»

Η «Χαρά της Ευρώπης » είναι η μεγαλύτερη και παλαιότερη διεθνής παιδική εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1969 με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού. Στις αρχές του Οκτωβρίου στο Βελιγράδι καταφθάνουν παιδιά από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρώπης με αποκλειστικό σκοπό τον χορό, το τραγούδι, τη συμμετοχή σε διάφορα παιχνίδια και πάνω απ 'όλα τη γνωριμία με παιδιά από άλλες χώρες και τη διασκέδαση. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία ευρωπαϊκή πόλη, που κατά την διάρκεια των 40 χρόνων διοργάνωσης του φεστιβάλ να μην έχει φιλοξενήσει τη «Χαρά της Ευρώπης».

Το Βελιγράδι «ανακηρύσσεται» και επίσημα ως πρωτεύουσα των παιδιών της Ευρώπης κάθε χρόνο από τις 2 ως τις 5 Οκτωβρίου. Το φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα δήμου σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Παίδων Βελιγραδίου. Στη «Χαρά της Ευρώπης» συμμετέχουν διάφορες σχολές τέχνης, πολιτιστικά κέντρα, σωματεία, ενώσεις που έχουν να παρουσιάσουν επιτυχίες σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς, φεστιβάλ, διαγωνισμούς κλπ.
Τα παιδιά που έχουν να δικαίωμα συμμετοχής στο φεστιβάλ θα πρέπει να είναι μεταξύ 7 και 14 ετών. Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διάφορα παιχνίδια με τα οποία θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν διάφορους χορούς χορούς(κλασικό, μοντέρνο, jazz κτλ), να μάθουν για τα διάφορα είδη μουσικής(κλασική μουσική, παραδοσιακή μουσική, σύγχρονη μουσική, τζαζ, ροκ ) και τα διάφορα είδη θεάτρου(μίνι-παραστάσεις, κωμωδίες, βουβό θέατρο, μιούζικαλ κτλ). Το αποκορύφωμα όμως του φεστιβάλ είναι τα οι ημερήσιες θεματικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται. Έτσι λοιπόν:

  • Η πρώτη ημέρα είναι ημέρα αποκριάς, καθώς διοργανώνεται παρέλαση στο κέντρο της πόλης στην οποία οι μικροί επισκέπτες φοράνε κουστούμια είτε της διοργανώτριας αρχής είτε της επιλογής τους.
  • Η δεύτερη μέρα είναι ημέρα φιλίας, στην οποία διοργανώνονται μίνι παραστάσεις στη σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Παίδων Βελιγραδίου μέσω των οποίων τα παιδία κάνουν γνωριμίες με παιδιά από άλλες χώρες.
  • Η τρίτη ημέρα είναι ημέρα αθλητισμού, οπού σε επιλεγμένα πάρκα/χώρους της πόλης διοργανώνονται διαδραστικά προγράμματα εκδηλώσεις μέσω παιχνιδιών.
  • Η τέταρτη ημέρα είναι ημέρα συναυλιών, καθώς τα παιδιά αφού έχουν οργανωθεί σε ομάδες από τις προηγούμενες ημέρες παρουσιάζουν μια τρίλεπτη παράσταση(μουσική, θεατρική κ.α.). Οι συναυλίες πραγματοποιούνται σε έναν από τα μεγαλύτερα συναυλιακά κέντρα της πόλης (Sava Centar). 

 Λεπτομέρειες και αίτηση συμμετοχής στη «Χαρά της Ευρώπης» μπορείτε να πραγματοποιήσετε στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ. Η «Χαρά της Ευρώπης» αποτελεί αναμφισβήτητα το απόλυτο παιδικό γεγονός σε ολόκληρη την Ευρώπη.