Λένσκιε Στολμπί - μία πανέμορφη περιοχή

Λένσκιε Στολμπί - μία πανέμορφη περιοχή

Λένσκιε Στολμπί: Περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους
Η τεράστια έκταση της Γιακουτίας είναι συγκρίσιμη με το μέγεθος όλων μαζί των κρατών της Ευρώπης. Σήμα κατατεθέν της θεωρείται δικαιολογημένα το περίφημο Λένσκιε Στολμπί (Στήλες του Λένα), το οποίο από το 2012 συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο της UNESCO.

Ο δρόμος ως το Λένσκιε Στολμπί είναι εξαντλητικός, αλλά συναρπαστικός. Από τη Μόσχα ως το Γιακούτσκ μπορείτε να φτάσετε αεροπορικώς (200-250 ευρώ), ενώ η πτήση διαρκεί κάπου επτά ώρες. Από το Γιακούτσκ ως το Λένσκιε Στολμπί πηγαίνουν πλοιάρια.
Το συγκεκριμένο τμήμα της διαδρομής είναι εκείνο που συνήθως αποτυπώνεται περισσότερο στην μνήμη των τουριστών, καθώς οι ομορφιές των τόπων αυτών μαγεύουν τον επισκέπτη. Μπορείτε να κάνετε αυτό το δρομολόγιο με ένα μικρό πλοιάριο η βενζινάκατο αντί εννέα ευρώ το άτομο, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα ενοικίασης προσωπικού σκάφους. Την τουριστική περίοδο στοιχίζει 100 ευρώ την ώρα. Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε την επίσημη ιστοσελίδα του εθνικού πάρκου (στα Αγγλικά).
Ο δρόμος των αμαξάδων
Μια άλλη επιλογή είναι να φτάσετε ως την πόλη Ποκρόβσκ του Δημοτικού διαμερίσματος Χανγκαλάς, και από εκεί με άκατο ως το δρυμό. Από αυτές τις περιοχές περνούσε άλλοτε ένας δρόμος αμαξών, πιθανότατα από την εποχή της ίδρυσης του Γιακούτσκ. Σήμερα το δρόμο αυτό θυμίζουν τα ερείπια μερικών σπιτιών και το νεκροταφείο, στο οποίο έθαβαν εκείνους που πέθαιναν στη διάρκεια του ταξιδιού. Μερικές από τις επιγραφές στα μνήματα είναι ευδιάκριτες ακόμη και τώρα. Λένε πως απόγονοι εκείνων των αμαξάδων ζουν μέχρι σήμερα σε μερικά χωριά και μπορεί κανείς να τους αναγνωρίσει εύκολα, καθώς αυτοί δεν μοιάζουν πολύ με Γιακούτιους και τα μάτια τους είναι γαλάζια.
Τουκουλάνι
Το κλίμα στην περιοχή του Στολμπί είναι το σύνηθες για τα μέρη αυτά, με αντιθέσεις (δηλαδή έντονα ηπειρωτικό). Ενώ το χειμώνα ο υδράργυρος μπορεί να κατεβεί κάτω από τους -35οC, το καλοκαίρι μπορεί άνετα να φτάσει τους +20, ακόμη και τους +40, γεγονός που μπορεί να θεωρηθεί εδώ φυσιολογικό. Το ποτάμι προκαλεί υψηλή υγρασία, κάτι που δημιουργεί δυνατό παγετό το χειμώνα και αποπνικτική ατμόσφαιρα το καλοκαίρι.
Ο ποταμός Λένα είναι αληθινά τεράστιος. Στη διαδρομή μπορεί να μη διακρίνεται η απέναντι όχθη, ενώ ακόμη και σε ορισμένες περιπτώσεις που φαίνεται γη, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η ακτή. Στον ποταμό υπάρχουν νησιά, μερικά από τα οποία είναι τόσο μεγάλα, ώστε εκεί διαμορφώνεται το δικό τους μοναδικό μικροκλίμα. Σε ορισμένα νησιά υπάρχουν πραγματικές έρημοι. Οι ντόπιοι Γιακούτιοι τις ονομάζουν Τουκουλάνι, που σε μετάφραση από τη γλώσσα των Εβενκί (είναι διαδεδομένη κυρίως σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Σιβηρίας) σημαίνει «άμμος».
Ύστερα από τα εμπόδια μέσα από τις ελώδεις ακτές, ξεκινά η ανάβαση και ψηλότερα αρχίζει ήδη να φαίνεται η πρώτη άμμος. Είναι εμφανές ότι η έρημος επεκτείνεται σε βάρος του δάσους, θάβοντας στο διάβα της όλο και περισσότερα δέντρα και αφήνοντας μόνο τους μαυρισμένους και ξερούς κορμούς. Αν δεν υπήρχε δάσος στον ορίζοντα, τότε θα μπορούσε να πει κανείς ότι το μέρος μοιάζει ακριβώς με την πραγματική Σαχάρα, με τον ήλιο να καίει άσπλαχνα καθετί ζωντανό και μόνο τα μικρά θαμνοειδή και φυτά να είναι ακόμη «γαντζωμένα» στην επιφάνεια.
Λένσκιε Στολμπί
Μετά τη στάση στις ερήμους της Γιακουτίας, κατευθύνεστε παραπέρα -παράλληλα με τον Λένα- και βρίσκεστε ήδη στο Λένσκιε Στολμπί. Αρχικά, πότε από τη δεξιά και πότε από την αριστερή ακτή, εμφανίζονται μικροί βράχοι. Στη συνέχεια, παρατάσσονται σε ένα αδιαπέραστο τείχος, το οποίο εκτείνεται ως εκεί που φαίνεται ο ορίζοντας. Ύστερα από πορεία μισής ώρας το Λένσκιε Στολμπί επιτέλους βρίσκεται μπροστά σας σε όλο του το μεγαλείο.
Οι βράχοι από κόκκινο ψαμμίτη, κατά τόπους διάσπαρτοι από βλάστηση, αντανακλώνται στην ήρεμη επιφάνεια του μεγάλου ποταμού, απόκρημνοι όγκοι από ανοιχτό γκρι ασβεστόλιθο κρέμονται πάνω από το νερό, και στρώματα χαλαζία αστράφτουν στον ήλιο. Δεν είναι εύκολο να ανέβει κανείς σε οποιονδήποτε από αυτούς τους βράχους, αλλά υπάρχουν μερικά επίπεδα σημεία ύψους περίπου 100 μέτρων από όπου μπορείτε να απολαύσετε μια πλατιά θέα και τον ξακουστό ποταμό της Σιβηρίας.
Στον δρυμό οργανώνονται μονοήμερες και διήμερες εκδρομές με ξενάγηση στα Ρωσικά και στα Αγγλικά, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα να θαυμάσει κανείς το μοναδικό τοπίο, να γνωρίσει την τοπική βλάστηση, να ακούσει τις ιστορίες για την πανίδα που διαβιεί εδώ από αμνημονεύτων χρόνων.