Η νέα εφαρμογή ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων - Telegram

Η νέα εφαρμογή ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων - Telegram


Ο δημιουργός του Vkontakte δημιούργησε τον ανταγωνιστή του WhatsApp. Το Telegram. Η αμερικανική εταιρία του Πάβελ Ντούροφ, Digital Fortress LLC, παρουσίασε την περασμένη Τετάρτη τον δικό της messenger στη βάση του νέου προστατευμένου πρωτοκόλλου MTProto.

Η νέα εφαρμογή ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων από τον δημιουργό του πιο δημοφιλούς ρωσικού κοινωνικού δικτύου έγινε διαθέσιμη στο Appstore, ανακοίνωσε την Τετάρτη 14 Αυγούστου η ιστοσελίδα του online περιοδικού Hopes And Fears. Η εφαρμογή ονομάζεται Telegram και λειτουργεί στη βάση του νέου ασφαλούς πρωτοκόλλου MTProto, το οποίο επεξεργάστηκε ο μεγαλύτερος αδελφός του Ντουρόφ, Νικολάι (ο Νικολάι κατέχει τη θέση του τεχνικού διευθυντή στην Vkontakte).
Ανάμεσα στα πλεονεκτήματα του νέου messenger, αναφέρεται η ταχύτητα λειτουργίας, καθώς και το εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, το οποίο θα πρέπει να εξασφαλίσει υψηλό βαθμό ασφάλειας της ανταλλαγής και αποθήκευσης πληροφοριών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ρωσικού Forbes, για το σκοπό αυτό ο Ντούροφ νοίκιασε κέντρα δεδομένων σε μερικές χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και στις ΗΠΑ.
Για την είσοδο στον messenger δεν απαιτείται εγγραφή, καθώς ο λογαριασμός συνδέεται με τον τηλεφωνικό αριθμό. Όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα στα «ψηφιακά σύννεφα», κάτι που σημαίνει ότι στο σύστημα θα μπορεί να μπαίνει κάποιος μέσω αρκετών συσκευών, και όλα τα δεδομένα θα είναι προσβάσιμα. Εκτός από την αποστολή μηνυμάτων, η εφαρμογή μπορεί να μοιράζεται χώρους, να μεταφέρει αρχεία μέχρι και 1Gb, καθώς και να δημιουργεί multi chats για ομάδες έως και 100 ατόμων.
Η ανακοίνωση εμφανίστηκε στην ομάδα Durov’s Android Challenge, και αφορά στη δημιουργία ενός πειραματικού messenger στη βάση του MTProto για Android. Στην ανακοίνωση, την οποία υπογράφει ο Πάβελ Ντούροφ, αναφέρεται: «Όπως είχαμε υποσχεθεί, βάζουμε στο AppStore ένα παράδειγμα πειραματικού messenger, του Telegram, ο οποίος έχει δομηθεί βάσει της τεχνολογίας MTProto. Στο εξής οι μετέχοντες στο διαγωνισμό θα μπορούν να συγκρίνουν τη λογική της λειτουργίας του interface των Android εφαρμογών τους με ένα δείγμα υπό το iOS. Το Telegram δεν συνδέεται με το Vkontakte τεχνολογικά ή νομικά, είναι ένα μεμονωμένο πειραματικό πρόγραμμα στη βάση της πρωτοβουλίας του ψηφιακού σύννεφου Digital Fortress».