Συνδεδείτε στο δίκτυό μας
Follow now
Θεσσαλονίκη: οδ. Καρατάσου, 7 (+30) 2310 591 400 ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΚΑΙ ΒΙΖΑ (+30) 2310 591 590 ΕΚΔΡΟΜΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ
Αθήνα: οδ. Φιλελλήνων, 26 (+30) 210 331 7953 Τα γραφεία μας σε όλη την Ελλάδα
Kαταστήματα Mouzenidis Travel
ON-LINE ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

17.08.2013 Η Ρωσική εκδοχή του ιστορικού ποτού υδρόμελι

Η Ρωσική εκδοχή του ιστορικού ποτού υδρόμελι

Η κυριολεκτική μετάφραση του medovukha είναι ένα μέτρια γλυκό αλκοολούχο ποτό που έχει τη γεύση του μελιού. Αυτό το σλαβικό ποτό, είναι παρόμοιο με το υδρόμελι, μόνο που γίνεται πολύ πιο γρήγορα.  Στη Ρωσία,  το υδρόμελι ήταν ένα πολυτελές προϊόν, απρόσιτο τους αγρότες, διότι η φυσική ζύμωση του μελιού διαρκεί από 15 έως 50 χρόνια.
Οι Σλάβοι, όμως, επιτάχυναν τη διαδικασία θέρμανσης του μίγματος. Μετά την εφεύρεση της απόσταξης στον Μεσαίωνα, γεννήθηκε  το πρωτότυπο της σύγχρονης medovukha (υδρόμελι). Οι Ρώσοι άρχισαν να συλλέγουν το μέλι για medovukha στις 14 Αυγούστου (ημέρα της γιορτής του Σωτήρα του Μελιού) προς τιμήν  της ήττας του Ρώσου Πρίγκηπα Μπογκολιούμπσκι από τους Βουλγάρους του Βόλγα  το 1164.
 
Κερασο-υδρόμελι (medovukha)
Υλικά:
• 2 κιλά μέλι
• 1 λίτρο νερού
• 4-5 κιλά κεράσια χωρίς κουκούτσι
Προετοιμασία:
-Ρίχνουμε το μέλι σε ένα τηγάνι από σμάλτο, το σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε το μίγμα, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, και αφαιρώντας κάθε απόβρασμα, μέχρι να γίνει σιρόπι.
- Παίρνουμε ένα μεγάλο μπουκάλι (ιδανικό είναι ένα δεκάλιτρο με στενό λαιμό) και βάζουμε μέσα  τα κεράσια.
- Δροσίζουμε το σιρόπι και  το ρίχνουμε μέσα στο μπουκάλι, μέχρι να καλύψει τα κεράσια
- Καλύπτουμε το μπουκάλι με ένα υγρό πανί, το οποίο πρέπει να υγραίνεται κατά διαστήματα, και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για τρεις ημέρες, μέχρι να υποστεί ζύμωση.
Όταν αρχίσει το ρόφημα αρχίζει να ζυμώνεται  βάζουμε το μπουκάλι σε δροσερό μέρος και σφραγίζουμε το στόμιο με μια πετσέτα.
- Περιμένετε για τρεις μήνες, και θα έχετε ένα γνήσιο σπιτικό ρωσικό ζύθο, ωστόσο θα έχει πολύ καλύτερη γεύση αν μείνει ακόμη περισσότερο.
Προσοχή: Βεβαιωθείτε ότι το ζεσταμένο μέλι δεν έρχεται σε επαφή με φλόγα, επειδή είναι εξαιρετικά εύφλεκτο.
Το κεράσι- medovukha (υδρόμελι) πίνεται σε θερμοκρασία δωματίου, γιατί τότε αποδίδει την πλήρη γεύση του, τη γλυκύτητα και το άρωμά του. Ωστόσο, το καλοκαίρι μερικές φορές σερβίρεται δροσερό και συνήθως σε ένα διαφανές ποτήρι, με φόντο λευκό τραπεζομάντιλο, για να τονίζει το πλούσιο χρώμα του.
 
Σ.Μ: Υδρόμελι: Πρόκειται ίσως για το αρχαιότερο ποτό, αφού εμφανίζεται πρώτη φορά μεταξύ 1700–1100 μ.Χ. Το υδρόμελι είναι ένα τυπικό αλκοολούχο ποτό, το οποίο αποτελείται από μέλι και νερό και προέρχεται από διαδικασία ζύμωσης. Κατά τη διάρκεια του Χρυσού Αιώνα του Περικλέους στην Αρχαία Ελλάδα, θεωρούνταν το «τέλειο ποτό» και χρησιμοποιούνταν και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.