Στο Κίεβο προβάλλονται τα ψηφιδωτά του 12ου αιώνα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ

Στο Κίεβο προβάλλονται τα ψηφιδωτά του 12ου αιώνα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ

Στο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου άνοιξε για το κοινό μια έκθεση συλλογής αυθεντικών ψηφιδωτών του 12ου  αιώνα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Μιχαήλ.

Στο καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου για όλους τους ενδιαφερόμενους  άνοιξε μια έκθεση συλλογής ψηφιδωτών από την  Μονή χρυσών τρούλων Αγίου Μιχαήλ του 12ου  αιώνα.  Ως αποτέλεσμα της κοπιώδους δουλείας, οι συντηρητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν όλα τα κομμάτια της πολιτιστικής κληρονομιάς του Βυζαντίου, που βρίσκεται στην Ουκρανία. Η αναστήλωση της συλλογής αυτής, που φυλάσσεται στους χώρους του ναού της Αγίας Σοφίας, πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια ενός ειδικού σχεδίου  που υλοποιήθηκε μέσω μιας επιχορήγησης από το Ταμείο της Πρεσβείας των ΗΠΑ για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Από τη μεριά του κράτους δεν χορηγήθηκαν καθόλου χρήματα.  Συνολικά, για όλες τις εργασίες αναστήλωσης χρειάστηκαν 50 χιλιάδες δολάρια, τα οποία χορηγηθήκαν  αποκλειστικά από την αμερικανική πλευρά. Κατά τη διάρκεια του έτους έχουμε κάνει μια κολοσσιαία δουλειά, καθώς ο χρόνος σε όλα αφήνει το σημάδι του και ειδικά στα έργα τέχνης. Ρωγμές, σκόνη, πατίνα - όλα αυτά θα έπρεπε να εξαλειφθούν αναδημιουργώντας  αυθεντικές εικόνες του μωσαϊκού», - δήλωσε ο επικεφαλής ζωγράφος -  συντηρητής του Ιστορικού Μνημείου ο κύριος Ανατόλι Οσταπτσούκ.

«Το γεγονός ότι  για πρώτη φορά οι Ουκρανοί πολίτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 42 τ.μ παλαιών  πολύτιμων ψηφιδωτών αποτελεί την μοναδικότητα αυτής της συλλογής. Επιπλέον, η συλλογή συμπληρώθηκε  με εκθέματα που προηγουμένως ήταν άγνωστα  σε ευρύ  κοινό» - σχολιάζει η Ελένα Σερντιούκ η  Γενική  Διευθύντρια του  καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στο Κίεβο.

Τώρα ένα μέρος των ψηφιδωτών  του Μοναστηρίου του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους είναι αποθηκευμένο στην Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Για την επιστροφή τους στην πατρίδα δεν υπάρχει καμιά ελπίδα, επειδή , σύμφωνα με τη ρωσική νομοθεσία, όλα όσα μεταφέρθηκαν στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν υπόκεινται σε επιστροφή. 

Στην έκθεση επίσης έγινε η παρουσίαση του επιστημονικού κατάλογου  «Τα  ψηφιδωτά  του Μοναστηρίου του Αγίου Μιχαήλ με τους Χρυσούς Τρούλους», που είναι η πρώτη  έκδοση τέτοιου μεγέθους, η οποία εκδόθηκε κατά την περίοδο της ανεξαρτησίας. Ο συγγραφέας του, ο Γιούρι Κορενιούκ, επισήμανε  ότι για την  επεξεργασία όλων των υλικών χρειάστηκαν 10 χρόνια.