Οι τρεις αιώνες φιλίας μεταξύ Ρωσίας και Ολλανδίας

Οι τρεις αιώνες φιλίας μεταξύ  Ρωσίας και  Ολλανδίας



Έργα ζωγραφικής και χαρακτικής, ιστορικά κοστούμια, όπλα και αντικείμενα οικιακής χρήσης, καθώς επίσης και σπάνια έγγραφα – συνολικά σχεδόν 400 εκθέματα από κρατικά μουσεία, αρχεία, βιβλιοθήκες και από ιδιωτικές συλλογές της Ρωσίας και της Ολλανδίας παρουσιάζονται σε έκθεση που εγκαινιάστηκε στο Κρατικό Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας με την επωνυμία «Ρωσία-Ολλανδία. Χώρος συνεργασίας».

Οι παλαιοί χάρτες, που παρουσιάζονται στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου της Ιστορίας, είναι συναρπαστικοί. Ο κάθε ένας απ’ αυτούς είναι έργο τέχνης που είχε δημιουργηθεί όχι μόνο από επιστήμονες-γεωγράφους, αλλά και από ταλαντούχους ζωγράφους. Είναι άξια προσοχής, π.χ. η απεικόνιση 17 ολλανδικών επαρχιών σε μορφή λιονταριού, αυτού του συμβόλου της Ολλανδίας. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν επίσης και χάρτες της Ρωσίας χαραγμένους από Ολλανδούς χαρτογράφους, οι οποίοι είτε μόνοι τους ταξίδευαν στις περιοχές πέρα των Ουραλίων, είτε είχαν χρησιμοποιήσει τις ρωσικές πηγές.
Το 1697, ο Μεγάλος Πέτρος (Πέτρος Α΄), ιδρυτής του ρωσικού ναυτικού, με το όνομα Πιοτρ Μιχάηλοφ σπούδασε ναυπηγός στην Ολλανδία. Ο τσάρος εργαζόταν ως απλός εργάτης και στην έκθεση μπορεί να δει κανείς το πργματικά θρυλικό πιστοποιητικό, που επιβεβαιώνει ότι «ο Πιοτρ Μιχάηλοφ ήταν μαραγκός επιμελής και συνετός».
Κατά τη διάρκεια της ζωής του στην Ολλανδία, στον Μεγάλο Πέτρο άρεσαν τα ευρωπαϊκά ενδύματα. Στην έκθεση παρουσιάζεται, π.χ. ένα κοστούμι από ολλανδικό ύφασμα που ανήκε στον αυτοκράτορα. Είναι γνωστό ότι ο Πέτρος ήταν εξαιρετικά ψηλός για την εποχή του – το ανάστημά του ξεπερνούσε τα 2 μέτρα, αλλά, αν κρίνουμε από το κοστούμι που εκτίθεται, ο αυτοκράτορας ήταν πολύ ξερακιανός, ενώ οι σύγχρονοί του τον παρουσίαζαν ως άνθρωπο με «εύρωστο σώμα».
Αν το Πολεμικό Ναυτικό έχει εμφανιστεί στη Ρωσία κατά την διακυβέρνηση του Μεγάλου Πέτρου, τα εμπορικά ρωσικά πλοία όμως  στέλνονταν προς τις ολλανδικές ακτές πολύ καιρό πριν από την ενθρόνισή του. Οι Ρώσοι έμποροι πωλούσαν σιτηρά και ξυλεία και μετέφεραν από την Ολλανδία αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφάσματα και πολύτιμα σκεύη. Μεγάλη ζήτηση είχαν τότε τα όπλα που θεωρούνταν από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν στην έκθεση υπέροχα δείγματα αυτών των όπλων - πιστόλια και τουφέκια.
Είναι σχεδόν αδύνατο να αναφερθούμε σε ένα μικρό πρόγραμμα σε όλα τα εκθέματα. Παρουσιάζονται εδώ και μοντέλα πολεμικών και εμπορικών πλοίων, διάφορες συσκευές πλοήγησης και οπτικά όργανα, έπιπλα, σκεύη, παιχνίδια και πολλά άλλα. Έτσι, λοιπόν, η τρειών αιώνων ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να μελετιέται, όπως θα έλεγε κανείς, ατέλειωτα.