Διεθνές ράλι ιστιοπλοΐας στη Μαύρη θάλασσα

Διεθνές ράλι ιστιοπλοΐας στη Μαύρη θάλασσα

Στις 27 Ιουνίου στα νερά της Μαύρης θάλασσας θα συρρεύσουν δεκάδες σκάφη που θα διαγωνιστούν πάνω στην ιστορική διαδρομή Σεβαστούπολη-Σότσι. Η προσπάθεια αναβάθμισης σε υποδομές είναι μεγάλη και τα εμπόδια, κάθε άλλο παρά ανυπέρβλητα

Τα πολλά προβλήματα που ταλανίζουν το άθλημα της ιστιοπλοΐας στη Ρωσία, καθώς και η ανάγκη για ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα, είναι οι λόγοι που προσελκύουν όλο και πιο πολύ το ενδιαφέρον όχι μόνο των επαγγελματιών στο άθλημα, αλλά και των πολιτικών.
Εκδήλωση ανάλογου μεγέθους, όπως το Διεθνές Ιστιοπλοϊκό Φεστιβάλ «Μαύρη θάλασσα», θα διεξαχθεί στη Ρωσία για πρώτη φορά. Στον ιστιοπλοϊκό αγώνα θα πάρουν μέρος σκάφη με πανιά και με μηχανή μήκους από 11,6 έως 38,6 μέτρα, ενώ οι συμμετέχοντες θα προστίθενται στη διάρκεια της διαδρομής και ο τερματισμός θα πραγματοποιηθεί σε ένα κοινό σημείο. Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει στη Σεβαστούπολη της Ουκρανίας και θα ολοκληρωθεί στο Σότσι, την πρωτεύουσα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014.
Mιας και επικρατούν στον κόσμο διάφορα στερεότυπα για τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα ότι είναι η χώρα του αιώνιου κρύου και παγετού, η διεξαγωγή εκδηλώσεων τέτοιου μεγέθους και επιπέδου, βοηθούν στο να διαλυθούν τα παγιωμένα στερεότυπα και συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού αλλά και της περιοχής συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φυσικές συνθήκες για την ανάπτυξη του τομέα αυτού, είναι κάτι παραπάνω από ευνοϊκές. Ωστόσο, υφίστανται και αρκετά εμπόδια, όπως η έλλειψη των αναγκαίων υποδομών, καθώς και οι ελλείψεις όσον αφορά το νομικό πλαίσιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας, Αλεξάντρ Λίγιεφ, «το Φεστιβάλ θα συντείνει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με σκάφη αναψυχής στην περιοχή, στην ενίσχυση των πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών των πόλεων που βρίσκονται στις ακτές της Κριμαίας και της περιφέρειας Κρασνοντάρ, και επίσης, θα επιτρέψει να επεκταθούν τα χρονικά πλαίσια της τουριστικής περιόδου».
Το πρόβλημα των υποδομών
Η σεζόν στις ακτές της Μαύρης θάλασσας ανοίγει τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται τον Αύγουστο, αλλά η βασική αιτία του μικρού ενδιαφέροντος για το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι η απουσία ανεπτυγμένων υποδομών. Υπάρχει επίσης και ο κοινωνικός παράγοντας. Σύμφωνα με τον καπετάνιο του σκάφους Scorpius, Σεργκέι Νιζόβτσεφ, ο οποίος πέρυσι πραγματοποίησε τον πρώτο ιστιοπλοϊκό πολικό γύρο του κόσμου, η στάση των υπευθύνων των μαρίνων του Σότσι δεν είναι και η καλύτερη δυνατή, «καταπλέοντας σε αυτές μια φορά, ελάχιστοι θα βρεθούν, οι οποίοι θα επιθυμούσαν να επιστρέψουν ξανά εκεί στο μέλλον...».
Σήμερα η περιφέρεια Κρασνοντάρ είναι η πρωτεύουσα του καλοκαιρινού τουρισμού στη Ρωσία. Το χειμώνα μάλιστα, η θερμοκρασία δεν πέφτει κάτω από τους +5 βαθμούς, είναι δηλαδή σίγουρα κατάλληλη για αυτό το άθλημα.
Αναφορά έγινε και στο θέμα της οικολογίας της περιοχής. Ο πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών σκαφών της Μαύρης θάλασσας, Ίγκορ Πετρόφ, θυμάται ότι «παλαιότερα στη Σεβαστούπολη το νερό ήταν τόσο βρώμικο, που μύριζε μαζούτ, ενώ μεθαύριο στη νέα μαρίνα “Προκυμαία των τσάρων” θα απονεμηθεί η γαλάζια σημαία για τα καθαρά νερά, οπότε αναλογίζεστε την πρόοδο που επετεύχθη. Αυτό, συνάδει με το γεγονός ότι τα ιστιοπλοϊκά είναι ένα οικολογικά καθαρό μέσο μεταφοράς και αναψυχής».
Στη Ρωσία το άθλημα της ιστιοπλοΐας συμπεριλαμβάνεται στα πολυτελή και ακριβά σπορ. Σε αποκλειστική συνέντευξή τους στη RBTH, στο άθλημα αυτό αναφέρεται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας της περιφέρειας Κρασνοντάρ, Βλαντίμιρ Σαρκόβιτς.
 Ενόψει των προσεχών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι έχουν αυξηθεί αισθητά και συνεχίζουν να αυξάνονται οι τιμές για διάφορες υπηρεσίες. Γίνονται κάποιες ενέργειες από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου το άθλημα της ιστιοπλοΐας να γίνει πιο προσιτό για τον κόσμο.