Η Gazprom καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ

Η Gazprom καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ

Η Gazprom κατέρριψε τα ρεκόρ της ζεσταίνοντας την Ευρώπη
Οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που κατέγραψαν το Μάιο τα θερμόμετρα στην Ευρώπη εξασφάλισαν στον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα νέο ρεκόρ στις ημερήσιες εξαγωγές. Αύξηση έως και 30% μόνο μέσα στον Ιούνιο.

Δεδομένων των αφύσικα χαμηλών θερμοκρασιών στην Ευρώπη και τη μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Νορβηγία την τελευταία εβδομάδα, η Gazprom φτάνει σε ρεκόρ εξαγωγών. Αν συνεχιστούν οι ίδιοι ρυθμοί, τότε η εταιρία μπορεί να ξεπεράσει τις ίδιες τις προγνώσεις της όσον αφορά τις ετήσιες παραδόσεις κατά 1% και να στείλει στην Ευρώπη 153 δισ. κυβικά μέτρα αντί 151,8 δισ. Ταυτόχρονα, η αύξηση των εξαγωγών επισκιάζεται από τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, αλλά και από τις αναδρομικές αναθεωρήσεις των διατιμήσεων για προμήθειες που έγιναν σε μια σειρά από σταθερούς πελάτες στην Ευρώπη σε προηγούμενες περιόδους. Λόγω των εκπτώσεων αυτών, η Gazprom θα απωλέσει σχεδόν ένα δισ. δολάρια.
Επιστρέφοντας στο σήμερα, η Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ημερήσιες εξαγωγές της έφτασαν περίπου τα 466 εκατ. κυβ. μέτρα, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων ετών. Από τις αρχές Ιουνίου η εταιρία εξήγαγε προς όλες τις κατευθύνσεις κατά 29% περισσότερο αέριο, από ότι την αντίστοιχη περσινή περίοδο, αναφέρεται στην ανακοίνωση. Κύρια αιτία αυτής της μεγάλης αύξησης ήταν οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στην Ευρώπη στο τέλος Μαΐου, καθώς και η προγραμματισμένη συντήρηση στις εγκαταστάσεις των κυριότερων κοιτασμάτων στη Νορβηγία. Τους πέντε πρώτους μήνες η Gazprom αύξησε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη κατά 6,4%, πωλώντας 66,1 δισ. κυβ. μέτρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής διεύθυνσης διαχείρισης καυσίμων και ενέργειας, του υπουργείου Ενέργειας της Ρωσίας, στις 4 Ιουνίου οι εξαγωγές αερίου στο εξωτερικό ήταν λίγο μικρότερες από την προαναφερόμενη ημερήσια ποσότητα, δηλαδή 446,5 εκατ. κυβ. μέτρα. Ακόμη και αυτός όμως είναι ένας αρκετά μεγάλος όγκος, ανάλογος με αυτόν στις αρχές Απριλίου, όταν ακόμη ίσχυε η περίοδος της σταθερής θέρμανσης στις διάφορες χώρες.
Προοπτική αύξησης έως 30%
29% αυξήθηκαν οι εξαγωγές φυσικού αερίου μόνο μέσα στον Ιούνιο, συγκριτικά με τον περσινό
66,1 δισ. κυβ. μέτρα πούλησε στην Ευρώπη, από τις αρχές του 2013, σημειώνοντας αύξηση 6,4%
Στα 466 εκατ. κυβ. μέτρα έφτασαν οι ημερήσιες εξαγωγές , αριθμός - ρεκόρ των τελευταίων ετών
Ανάλυση που δημοσίευσε το πρακτορείο Interfax, υποδηλώνει ότι οι αιτηθείσες ποσότητες αερίου για ολόκληρο το μήνα από την πλευρά των εισαγωγέων, επιτρέπει την πρόγνωση ότι η αύξηση της εξαγωγής τον Ιούνιο θα φτάσει το 30% (12,9 δισ. κυβ. μέτρα), ενώ συνολικά για το Α΄ εξάμηνο του φετινού έτος το 9,8% (79,5 δισ. κυβ. μέτρα). Αν αυτοί οι ρυθμοί ανόδου διατηρηθούν και κατά το Β΄ εξάμηνο, τότε ο ετήσιος συντελεστής μπορεί να φτάσει στο επίπεδο των 153 δισ. κυβ. μέτρων.
Η ίδια η Gazprom, από την πλευρά της, αναμένει για το 2013 μια αύξηση των εξαγωγών φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά 9,4% (151,8 δισ. κ.μ.), και στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής κατά 15,7% (74,5 δισ. κ.μ.). Το 2012 οι εξαγωγές της εταιρίας σε φυσικό αέριο είχαν μειωθεί κατά 8% (203,22 κ.μ.) σε σχέση με τα 221,114 κ.μ. το 2011. Πέρυσι οι εξαγωγές αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7,5% (πωλήθηκαν 138,8 δισ. κ.μ.). Το ίδιο έτος, οι εξαγωγές αερίου στη Δυτική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 5,5% (πωλήθηκαν 105,82 δισ. κ.μ.), στην Κεντρική Ευρώπη κατά 13% (πωλήθηκαν 32,98 δισ. κ.μ.). Την ίδια ώρα, οι εξαγωγές στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής για το 2012 ήταν 64,42 δισ. κ.μ., που αντιστοιχεί σε μια μείωση κατά 9,4% από τα επίπεδα του 2011.
Προμήθειες
Η μέση τιμή των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν πέρυσι 402 δολάρια για τα 1000 κυβ. μέτρα, και στις χώρες της ΚΑΚ και της Βαλτικής 308 δολ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας, το 2013 η μέση τιμή των προμηθειών ρωσικού αερίου στην Ευρώπη θα μειωθεί από 5,5% έως 8%, φτάνοντας τα 370-380 δολ. για τα 1000 κυβ. μέτρα.
Λόγω της μείωσης των τιμών και της αναδρομικής αναθεώρησής τους, η Gazprom θα υποχρεωθεί ξανά να επιστρέψει στους πελάτες της τη διαφορά των τιμών, δηλαδή μεταξύ εκείνης του συμβολαίου και της αναθεωρημένης. Επομένως, οι αναδρομικές υποχρεώσεις της εταιρίας, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ. της Gazprom, Αλεξάντρ Μεντβέντιεφ, θα φτάσουν τα 800-900 εκατ. δολάρια. Στο ποσό αυτό δεν υπολογίζονται οι πιθανές συνέπειες από την αναθεώρηση της τιμής που θα προκύψει ύστερα από τις διαπραγματεύσεις με τη γερμανική ενεργειακή εταιρία RWE.