Τα ομορφότερα πάρκα της Ρωσίας

Τα ομορφότερα πάρκα της Ρωσίας

Τα 8 ομορφότερα περιβαλλοντικά πάρκα, από τη Βαϊκάλη και τον Καύκασο μέχρι τη Σιβηρία και την Καμτσάτκα, στις όχθες του Ειρηνικού, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε αυτό το καλοκαίρι.
Παρθένα δάδη κέδρων στις όχθες κρυστάλινων ποταμών, μοναδικές λίμνες, θερμοί καταρράκτες με εντυπωσιακά γκρέιζερ, βόλτες σε απάτητα βουνά και σε ολοκάθαρες παραλίες. Στα  περιβαλλοντικά  πάρκα της Ρωσίας, η φύση έχει μεγάλα κέφια. Κλείστε οργανωμένες περιηγήσεις, μείνετε σε ξύλινα κιόσκια μέσα στο δάσος, απολάυστε την περίφημη ρωσική σάουνα στις όχθες μιας μαγευτικής λίμνης και έαν είστε τυχεροί μπορεί να συναντήσετε τη λεοπάρδαλη του χιονιού ή κάποιον τροπικό καρχαρία!
1. Περιβαλλοντικό πάρκο Βαϊκάλης
Γύρω από τη Βαϊκάλη, τη βαθύτερη λίμνη του πλανήτη μας και μίας από τις μεγαλύτερες στον κόσμο πηγές γλυκού νερού απλώνεται το μυθικά όμορφο περιβαλλοντικό πάρκο της Βαϊκάλης. Δάση κωνοφόρων και φυλλοβόλων κατοικούνται από περισσότερα των 300 ειδών ζώων και 80 ειδών φυτών, τα 25 εκ των οποίων συγκαταλέγονται στο “Κόκκινο βιβλίο” σπάνιων φυτών. Στα ποτάμια του πάρκου υπάρχουν πολύτιμα ψάρια. Μπορείτε ακόμη και να τα αλιεύσετε (με μέτρο, βέβαια), και μ' αυτό ασχολούνται τουρίστες και ντόπιοι. Αν δεν έχετε δοκιμάσει ποτέ φρέσκο θύμαλλο, έχετε την ευκαιρία να επανορθώσετε!
Το πάρκο είναι ανοιχτό στους επισκέπτες όλο το χρόνο και όλο το 24ωρο. Αν δεν είστε οπαδός της δράσης, μπορείτε απλώς να κατασκηνώσετε στις όχθες της λίμνης – οι τιμές είναι ιδιαίτερα προσιτές, ενώ οι ιδιοκτήτες των “τουριστικών χωριών” διακρίνονται για την φιλικότητά τους.
2. Κουζνέτσκι Αλατάου
Το περιβαλλοντικό πάρκο Κουζνέτσκι Αλατάου βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κεντρικής Σιβηρίας. Πρόκειται για έναν καταπληκτικό τόπο με μοναδική φύση. Πάνω στην κοιλάδα, που περικυκλώνεται από ψηλά όρη, απλώνεται ένα παρθενικό δάσος κωνοφόρων με κέδρους, πεντακάθαρα ορεινά ποτάμια, ενώ παγετώνες και υπόγεια ύδατα τροφοδοτούν τεράστιες βαθιές λίμνες.
Το πάρκο είναι εξαιρετικά δημοφιλές ανάμεσα στους τοπικούς επισκέπτες: χειμώνα-καλοκαίρι θα συναντήσετε εδώ ομάδες ανθρώπων με βαριά σακίδια στις πλάτες. Οι διαδρομές αυτής της τουριστικής περιοχής δεν είναι δύσκολες, υπάρχουν περπατημένα μονοπάτια και καταφύγια όπου μπορείτε να διανυκτερεύσετε αν δεν σας αρέσουν οι κατασκηνώσεις. Κατά κανόνα, βρίσκονται σε απόσταση πορείας μίας μέρας ή λιγότερο.
3. Περιβαλλοντικό πάρκο Αλτάι

Το περιβαλλοντικό πάρκο του Αλτάι συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της UNESCO με την ονομασία “Χρυσά όρη του Αλτάι”, και είναι ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά πάρκα στη Ρωσία. Περικυκλώνεται απ' όλες σχεδόν τις πλευρές με ψηλά βουνά, ενώ στο νότιο του σύνορο απλώνεται η τεράστια λίμνη Τελέτσκογε. Αξιοσημείωτο, ότι σ' όλη την έκταση του πάρκου δεν υπάρχει ούτε ένας αυτοκινητόδρομος. Αυτή η λεπτομέρεια το καθιστά ακόμη πιο ελκυστικό για τους τουρίστες.
Το βασικό μέρος της έκτασης του πάρκου αποτελεί το άγριο δάσος, με ελάχιστα μονοπάτια. Εδώ υπάρχουν 1990 λίμνες – όλες με  καθαρότατο, παγωμένο νερό. Δίπλα του βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του Αλτάι και της Σιβηρίας, η Μπελούχα, όμως χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός καθώς και προετοιμασία, για να ανεβείτε εκεί. Πάνω στα βουνά θα δείτε τοπία σπάνιας ομορφιάς, και αν είσαστε τυχεροί, ένα εξαιρετικά σπάνιο, αριστοκρατικό ζώο – τη λεοπάρδαλη του χιονιού, που αποτελεί είδος υπό εξαφάνιση.
Οι λάτρες των ήρεμων αποδράσεων μπορούν να εγκατασταθούν στον οικισμό στην όχθη της λίμνης Τελέτσκογε. Εδώ προσφέρονται άνετα ξύλινα σπιτάκια για 10 δολάρια την ημέρα για ένα άτομο, πεντανόστιμο σασλίκ (σουβλάκι) από φρέσκο κρέας και πραγματική ρωσική σάουνα.
4. Περιβαλλοντικό πάρκο Κρόνοτσκι
Το περιβαλλοντικό πάρκο Κρόνοτσκι είναι ένα από τα παλιότερα περιβαλλοντικά πάρκα της Ρωσίας. Βρίσκεται στη χερσόνησο Καμτσάτκα, δίπλα στον Ειρηνικό Ωκεανό. Εδώ βρίσκονται το περίφημο ενεργό ηφαίστειο Κρόνοτσκαγια σόπκα, πολυάριθμοι καταρράκτες, η κοιλάδα με τα γκέιζερ (τους εντυπωσιακούς θερμοπίδακες) και τις θερμές λίμνες.
Η κοιλάδα με τα γκέιζερ αναφέρεται στην επίσημη λίστα των Επτά Θαυμάτων της Ρωσίας. Είναι το μοναδικό μέρος στην ήπειρο της Ευρασίας, όπου υπάρχουν εκτάσεις με γκέιζερ, ενώ η περιοχή είναι πολλές φορές μεγαλύτερη από τις διάσημες εκτάσεις με γκέιζερ στην Ισλανδία.