Στο Βελιγράδι τα οστά της βασίλισσας Αλεξάνδρας Καρατζόρτζεβιτς

Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα του Πρωτόκλητου στο συγκρότημα των ανακτόρων στη συνοικία Ντέντινιε της σερβικής πρωτεύουσας τελέστηκε μνημόσυνο για την πρώην βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας Αλεξάνδρα Καρατζόρτζεβιτς - κόρη του βασιλιά Αλεξάνδρου της Ελλάδος και της Ασπασίας Μάνου, και σύζυγο του τελευταίου μονάρχη της Γιουγκοσλαβίας, βασιλιά Πέτρου Β' Καρατζόρτζεβιτς, τα οστά της οποίας μεταφέρθηκαν χθες από την Αθήνα στο Βελιγράδι.

Το μνημόσυνο τέλεσε στις 9/5, ο Πατριάρχης Σέρβος Ειρηναίος και παρέστησαν η πριγκιπική οικογένεια Καρατζόρτζεβιτς, ο ειδικός σύμβουλος του προέδρου της Σερβίας, Όλιβερ Άντιτς, ο Επίσκοπος Χβόσνο, Αθανάσιος και ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι Δημοσθένης Στωίδης και ο πρέσβης της Δανίας, Μέτε Κιούελ Νίλσεν.

Ο Πατριάρχης Σερβίας τόνισε ότι, με τη μεταφορά των λειψάνων της βασίλισσας Αλεξάνδρας, διορθώθηκε ένα μεγάλο ιστορικό λάθος και μία αδικία και ότι δύο δεκαετίες μετά το θάνατό της εκπληρώθηκε η επιθυμία της να έρθει στη Σερβία.

“Σίγουρα, πάντα είχε την επιθυμία να έρθει στην πόλη του θρόνου της και να είναι βασίλισσα του λαού της, οι ιστορικές συνθήκες ήταν τέτοιες, ώστε αυτό δεν κατέστη αδύνατο. Πιστεύω ότι πέθανε με την επιθυμία αυτή” είπε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Ο πρίγκιπας Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς τόνισε ότι "με την άφιξη της μητέρας του στο Βελιγράδι ήρθε ακόμη μία μεγάλη μέρα για την οικογένειά του, επειδή εκείνη θα ταφεί στο βασιλικό τάφο στο Όπλενατς δίπλα στον πατέρα του, βασιλιά Πέτρο Β' της Γιουγκοσλαβίας". “Η μητέρα μου παντρεύτηκε τον πατέρα μου, όσο ήταν στην εξορία την περίοδο του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, μοιράστηκε μαζί του το βίαιο αποχωρισμό από την ίδια του τη χώρα και το λαό του. Σύντομα θα είναι και πάλι μαζί στην αιώνια κατοικία στο Όπλενατς και θα εκπληρωθεί έτσι η επιθυμία του προπάππου μου, Πέτρου Α' όλα τα μέλη της οικογένειας Καρατζόρτζεβιτς αν είναι θαμμένα σε έναν τόπο” τόνισε ο πρίγκιπας Αλεξάνταρ Καρατζόρτζεβιτς.

“Αυτές τις συμβολικές μέρες σε εμάς τους μικρούς ανθρώπους ανατέθηκε η ευθύνη και η ιστορική αποστολή όχι μόνο να διορθώσουμε το μεγάλο λάθος που έγινε στον Καρατζόρτζε και την οικογένειά του” ανέφερε ο κ. Άντιτς.

Χθες, έγινε η εκταφή των οστών της βασίλισσας Αλεξάνδρας της Γιουγκοσλαβίας, στο Τατόι, όπου βρισκόταν ο τάφος της και με αίτημα της τέως βασιλικής οικογένειας, τα οστά μεταφέρθηκαν στο Βελιγράδι, όπου και θα ενταφιαστούν στον οικογενειακό τάφο των Καρατζόρτζεβιτς.

H Αλεξάνδρα, βασίλισσα της Γιουγκοσλαβίας - γεννήθηκε ως πριγκήπισσα Αλεξάνδρα της Ελλάδας - ήταν κόρη του βασιλιά Αλέξανδρου της Ελλάδας και της πριγκίπισσας Ασπασίας από την Ελλάδα και τη Δανία.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 25 Μαρτίου του 1925 και πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1993 στο ανατολικό Σάσεξ στην Αγγλία και τάφηκε στο Τατόι.

Παντρεύτηκε τον τελευταίο μονάρχη της Γιουγκοσλαβίας το 1994 στη Βρετανία, όπου ήταν εξόριστος. Απέκτησαν ένα γιο, τον πρίγκιπα διάδοχο Αλέξανδρο Β΄ Καρατζόρτζεβιτς.

Τα οστά του βασιλιά Πέτρου Β', της μητέρα τους Μαρία και της συζύγου του Αλεξάνδρας θα ενταφιαστούν στις 26 Μαϊου στον τάφο της βασιλικής οικογένειας στο Όπλενατς.

Στην τελετή έχει αναγγελθεί η παρουσία περισσότερων από 2.500 επισήμων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων των βασιλικών οικογενειών της Βρετανίας, της Ισπανίας και της αυτοκρατορικής οικογένειας της Ιαπωνίας.