Η δυναστεία των Ρομάνοφ

Η δυναστεία των Ρομάνοφ
«Οι Ρομανόφ. Αρχή της Δυναστείας». Με τέτοια επωνυμία εγκαινιάζεται έκθεση στο Ιστορικό Μουσείο της Μόσχας (στις 21Μαρτίου-30 Ιουνίου). Από τα εκθέματά της οι επισκέπτες θα μάθουν από ποιά γεγονότα άρχισε στη Ρωσία η βασιλεία της δυναστείας των Ρομανόφ, σε πόσο δύσκολη περίοδο ανέβηκε στον θρόνο ο πρώτος εκπρόσωπος του γένους - ο Μιχαήλ Ρομάνοφ και πως αντιμετώπισε την διαμορφωμένη τότε κατάσταση.
Η έκθεση είναι αφιερωμένη στην 400η επέτειο του Οίκου των Ρομανόφ, που γιορτάζεται φέτος.
Τον Μάρτιο του 1613, ο Μιχαήλ Ρομάνοφ εκλέχτηκε Τσάρος της Ρωσίας. Ο 16χρονος έφηβος έχει αναλάβει τη βασιλεία της απέραντης Ρωσίας. Τα πρώτα βήματα του Μιχαήλ Ρομάνοφ, δόξασαν τη δυναστεία του: ενίσχυσε τα σύνορα της χώρας, πήρε μέτρα για την ανάπτυξη της οικονομίας και του εμπορίου και έκανε μια σειρά από στρατιωτικές μεταρρυθμίσεις. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας των Ρομάνωφ η οικογένεια έχει αναδείξει πολλές εξαίρετες προσωπικότητες. Αρκεί να αναφέρουμε τον Τσάρο-ρεφορμιστή Μεγάλο Πέτρο και τον Τσάρο- απελευθερωτή της Ευρώπης από τον Ναπολέοντα Αλέξανδρο Ι.

Στην έκθεση παρουσιάζονται πολύτιμα αντικείμενα από τη Ρωσία, την Πολωνία και τη Σουηδία, που σχετίζονται με την αρχή της βασιλείας του πρώτου Ρομάνοφ. Ήταν περίοδος απόλυτης αστάθειας: κατεστραμμένη χώρα, άδειο δημόσιο και εγκαταλελειμμένα χωριά... Τέτοια κληρονομιά άφησε η 15χρονη περίοδος των ταραχών και της ξένης επιδρομής, πρώτ’ απ’ όλα από την Πολωνία και τη Σουηδία. Παρουσιάζεται, π.χ., ένα μεγάλο ρολό με λεπτομερή απεικόνιση του γάμου του Πολωνού βασιλιά Σιγισμούνδου Γ', το λάβαρό του και ένα πορτρέτο του γιου του Βλαντισλάβ. Τόσο ο πατέρας, όσο και ο γιός του διεκδικούσαν τον άδειο τότε ρωσικό θρόνο μαζί με τους άλλους υποψήφιους – τον Σουηδό Πρίγκιπα Καρλ Φίλιπ και τους εκπροσώπους της ρωσικής αριστοκρατίας - δυο ψευδοδημήτριους-τυχοδιώκτες, που αυτοπαρουσιάζονταν ως γιοί του Τσάρου του Ιωάννη του Τρομερού από το γένος των Ρουρικίδων. Στο δολοφονημένο μωρό Δημήτριο είναι αφιερωμένη μια εικόνα με την επιγραφή «Ο Άγιος τσαρέβιτς (τσαρόπουλο) Δημήτριος εν ζωή»,- είπε η εμπειρογνώμονας του Ιστορικού Μουσείου Όλγα Σοκολόβα.
- Για τα αίτια του θανάτου του, λογομαχούν μέχρι τώρα οι ιστοριογράφοι. Στον XVII διαδιδόταν η εκδοχή για την δολοφονία του, ενώ σήμερα οι ιστορικοί τείνουν να αναγνωρίσουν την εκδοχή για τον τυχαίο θάνατο του τσαρέβιτς Εξάλλου, με το θάνατό του τελειώνει η δυναστεία των Ρουρικίδων.
Οι ιστορικοί δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε ενιαία γνώμη και σε ό,τι αφορά το γιατί στο ρωσικό θρόνο εκλέχτηκε ακριβώς ο εκπρόσωπος της οικογένειας των Ρομάνοφ,- είπε σε συνέντευξή της στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» η επιμεληήτρια της έκθεσης Όλγα Τεσλένκο.
- Εκφράζονται διάφορες απόψεις. Η πιο διαδομένη απ’ αυτές είναι ότι στις συνθήκες πραγματικά φοβερής σύγχυσης και αναμέτρησης ανάμεσα στις ανάγλυφα εκφρασμένες φιλοδοξίες ορισμένων ηγετών και συγκορουόμενων εκείνη την εποχή συμφερόντων ο Μιχαήλ Ρομάνοφ θεωρόταν ουδέτερη φυσιογνωμία.
Τα εκθέματα αντικατοπτρίζουν τις σελίδες της ρωσικής ιστορίας του XVII αιώνα. Ανάμεσά τους είναι διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια, πανοπλίες, παλαιές ενδυμασίες, πρωτότυπα χειρόγραφα έγγραφα και προσωπογραφίες των πρώτων Ρομανόφ.