Σότσι - η πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων

 

 

Το Σότσι είναι έτοιμο για την Ολυμπιάδα. Αυτό είναι το συμπέρασμα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Στην πρωτεύουσα των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 συναντήθηκαν ο Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΟΕ, Ζαν Κλοντ Κιλί.
«Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι υποσχέσεις που δώσατε το 2007 στη Γουατεμάλα, έχουν γίνει σήμερα πραγματικότητα. Η δουλειά που έγινε, είναι πραγματικά εξαιρετική», ανέφερε ο Ζ.Κ. Κιλί. Και πρόσθεσε: «Λίγες χώρες στον κόσμο θα μπορούσαν μέσα σε έξι χρόνια να υλοποιήσουν ένα τέτοιο σχέδιο. Πριν δύο χρόνια πραγματοποιήθηκαν οι αγώνες του πρωταθλήματος Ευρώπης στο σκι, ενώ πέρυσι το παγκόσμιο πρωτάθλημα, έχουν γίνει ήδη πολλοί δοκιμαστικοί αγώνες, και ουδείς αθλητής εξέφρασε κάποιο παράπονο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΔΟΕ, το 80% των εγκαταστάσεων και υποδομών είναι έτοιμο. Μοναδικό πρόβλημα παραμένει η πίστα αλμάτων με σκι. Και εκεί «δεν πρέπει να χαθεί ούτε λεπτό».
Από την πλευρά του, ο κ.Πούτιν ανέφερε ότι κατασκευάστηκαν, ή κατασκευάζονται, περίπου 800 εγκαταστάσεις, από τις οποίες, οι «καθαρά Ολυμπιακές» είναι 13. Επίσης, τόνισε ότι το εκτιμώμενο κόστος των έργων είναι έξι δις δολάρια, από τα οποία τα μισά χορηγεί το κράτος, και τα υπόλοιπα ιδιωτικές εταιρίες. Είναι γεγονός όμως, ότι οι εταιρίες αυτές εν μέρει λαμβάνουν κρατική υποστήριξη, κατά κανόνα δάνεια. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να εκφράζουν τη βεβαιότητα πως όλες οι εγκαταστάσεις θα παραδοθούν στην ώρα τους.
Δυσαρέσκεια από Πούτιν
Για τους ρώσους αξιωματούχους, σειρά είχε το λιγότερο ευχάριστο κομμάτι της επίσκεψης του προέδρου. Ο κ. Πούτιν επιθεώρησε κάποιες από τις εγκαταστάσεις και δεν έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Συγκεκριμένα, τα παράπονά του αφορούσαν το χιονοδρομικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει τις πίστες, τη διαδρομή για τα αγωνίσματα με τα έλκηθρα, το σύμπλεγμα για το σκι αντοχής και το δίαθλο. Τα έργα έπρεπε να είναι έτοιμα από την αρχή του 2011. Ωστόσο, η κατασκευή τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Ο επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής Σότσι - 2014 υποστηρίζει ότι η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί το φετινό καλοκαίρι. Παράλληλα, το χιονοδρομικό κέντρο θα κοστίσει πολύ περισσότερο από ότι αρχικά προβλεπόταν. Αντί 25,5 εκατ. ευρώ, θα στοιχίσει τελικά τουλάχιστον 200 δις.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Ντμίτρι Κοζάκ, ανέφερε ότι την ευθύνη γι’ αυτό φέρει ο προηγούμενος ανάδοχος, η εταιρία «Κράσναγια Πολιάνα», που ανήκει στον γερουσιαστή (!), Αχμέντ Μπιλάνοφ. Ο ίδιος, ελέγχει και την κοινοπραξία «Παραθεριστικά θέρετρα του Βορείου Καυκάσου» (!). Ο κ. Πούτιν εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του για την μη τήρηση των προθεσμιών κατασκευής και τη σημαντική αύξηση του κόστους. Καταλήγοντας, ανέφερε με σαρκασμό, «Μπράβο, καλά τα καταφέρατε»!