Η ρώσικη κακαβιά - η ουχά

 

 

Ukha: Η ρωσική «κακαβιά»
9 Μαρτίου 2013 Ιρακλι Λοζεμπασβίλι, Αρχισυντάκτις Ειδικών Θεμάτων, The Moscow Times
Το ψάρεμα είναι δημοφιλές σε όλο τον κόσμο, αλλά η αγάπη των Ρώσων για το σπορ βρίσκεται στα όρια της εμμονής. Αρκεί να πάει κάποιος μια τυπική χειμωνιάτικη ημέρα σε οποιαδήποτε παγωμένη λίμνη της Μόσχας, και θα δει άνδρες να κάθονται δίπλα σε τρύπες στον πάγο, αγνοώντας τον τσουχτερό αέρα και τις θερμοκρασίες που φθάνουν στους -20 βαθμούς Κελσίου, να περιμένουν υπομονετικά, πότε θα αρχίσει να τινάζεται το καλάμι τους από το τσίμπημα του ψαριού.
Το καλοκαίρι, το ψάρεμα απογειώνεται, με εκατομμύρια Ρώσους να πραγματοποιούν τελετουργικό προσκύνημα στο αγαπημένο σημείο που ψαρεύουν, το οποίο μπορεί να είναι μόλις λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι ή στην άλλη άκρη της χώρας, μετά από μια μεγάλη διαδρομή.
Βέβαια, όλα αυτά μπορεί να αφήνουν δυσαρεστημένες πολλές συζύγους, ωστόσο αυτό το χόμπι έχει δημιουργήσει μερικές καταπληκτικές ψαρόσουπες, μεταξύ αυτών την πιο γνωστή και την πιο νόστιμη, την ukha.
Η πραγματική ukha πρέπει να γίνεται σε φωτιά δίπλα στο ποτάμι, και φυσικά με ολόφρεσκο ψάρι. Ωστόσο, παρά τα όσα λένε οι ψαράδες, εάν η σχέση σας με το ποτάμι είναι απλά να διασχίζετε τις γέφυρες με το αυτοκίνητό σας, πηγαίνοντας στη δουλειά, μην ανησυχείτε, γιατί η σούπα αυτή παρασκευάζεται το ίδιο καλά και στην κουζίνα σας.
Η ομορφιά με αυτή τη σούπα είναι ότι στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποια δύσκολη συνταγή για να την φτιάξετε, διότι «πάει με όλα» κι ενθαρρύνει απόλυτα τον πειραματισμό. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, εάν χρησιμοποιήσετε λιγότερες πατάτες και περισσότερο φρέσκο κρεμμύδι ή το αντίθετο. Σκεφτείτε τι πάει καλύτερα, η πέστροφα ή ο σολομός; Και ρίξτε το μέσα στην κατσαρόλα. Τελικά, θα φτιάξετε αυτό που σας πάει. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια συνταγή για «τριπλή» ukha, και την ονομάζουμε έτσι γιατί χρησιμοποιούνται πολλά είδη ψαριών.